De gemeente Sint-Michielsgestel heeft in 2023 een tender uitgeschreven voor het realiseren van zonneparken.
De Natuurgroep Gestel is door omwonende benaderd om hen te steunen in hun verzet tegen de geplande zonneparken. Om een gefundeerd antwoord te geven op deze verzoeken heeft de Werkgroep Landschap een standpunt bepaald, dat door het bestuur is overgenomen. De in dit artikel genoemde checklist, vind je hier.
De inschrijvingen zijn beoordeeld en de locaties van de beste twee inschrijvers zijn in middels bekend: Heidebos bij Engelenstede (Berlicum) en Poeldonk bij de Meerseplas (Den Dungen). De noodzakelijk omgevingsdialogen zijn gevoerd en het is nu afwachten wanneer de initiatiefnemers de omgevingsvergunning gaan aanvragen. Binnenkort worden ook de laatste twee locaties bekend en start ook daar de omgevingsdialoog.
Ons standpunt
“Zonneparken zijn enorm in opkomst in Nederland. Grondgebonden zonne-energie heeft vrijwel altijd een effect op lokale natuurwaarden. De komst van een zonnepark zorgt voor nieuwe omstandigheden, waar diverse flora en fauna nadeel of juist voordeel van kunnen hebben. De Natuurgroep Gestel ziet evenals de Milieufederaties en Natuur & Milieu het belang van grondgebonden zonneparken voor een snelle energietransitie, met rekenschap van natuurwaarden. Door de mogelijkheden voor natuurvriendelijke inpassing beter te benutten, kunnen in sommige gevallen zonneparken bijdragen aan de biodiversiteit én de energietransitie.”
Beoordeling initiatieven
Met betrekking tot het beoordelen van initiatieven hebben de Milieufederaties en Natuur & Milieu een uitgebreide checklist gemaakt voor die beoordeling. De Natuurgroep Gestel zal bij het beoordelen van concrete initiatieven gebruik maken van die checklist, aangevuld met kennis over de lokale situatie.
Afweging
De werkgroep Landschap heeft in beide gevallen gesproken met de initiatiefnemers en, mede aan de hand van de checklist, een aantal verbetersuggesties aangereikt. In hoeverre die suggesties worden meegenomen in het definitieve ontwerp gaan we zien als de omgevingsvergunningen zijn aangevraagd. Dat wordt ook het moment waarop we de afweging maken of we de omwonenden wel of niet steunen in hun strijd. Als we hen steunen, doen we dat door ook bezwaar aan te tekenen tegen de omgevingsvergunning(en).