Urijan Poerink bespreekt in deze presentatie de levensloop van sterren en van de planeten waarvan het lot onverbrekelijk aan dat van sterren is verbonden. Ons zonnestelsel komt dus ook aan de orde.Sterren hebben niet het eeuwige leven. Ze worden ‘geboren’, leven kortstondig of heel lang en zullen dan onherroepelijk ‘sterven’.

Oerknal
Het heelal ontstond, denkt men, met een ontploffing uit het ‘niets’: de oerknal. Het aanvankelijk hete heelal werd snel groter en begon af te koelen en het proces van stervorming kwam op gang. Sterren groepeerden zich en vormden de eerste sterrenstelsels. Met reusachtige telescopen op aarde en in de ruimte kunnen we de zwakke nagalm van de oerknal nog steeds waarnemen en de allereerste sterrenstelsels fotograferen!

Kraamkamers
Overal in de kosmos zien we kraamkamers van sterren: enorme stof- en gaswolken waarin ontelbare sterren en planeten worden gevormd. We kunnen het stervormingsproces nauwkeurig volgen. Ook zien we overal sterren in de nadagen van hun leven en zijn we regelmatig getuigen van de ongelofelijk heftige dood van een zware ster. Op de afbeelding zie je de bekende Orionnevel,  als samengestelde foto van opnames in zichtbaar en infrarood licht van de ruimtetelescopen Hubble en James Webb

Aanmelden
De lezing vindt plaats in gemeenschapshuis Meander, Meanderplein 1, 5271GC Sint-Michielsgestel, aanvang 20:00 uur.
Aanmelden is niet nodig en ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of michel.langenberg@home.