jonge waterhoentjes

Op woensdag 17 februari 2021 organiseert  Natuurgroep Gestel een lezing over moeras- en watervogels. De lezing wordt gegeven door de heer Gerard Compiet.

Omdat Nederland aan zee ligt en het de delta is van Rijn, Maas en Schelde, is het altijd een waterrijk land geweest. Een land van plassen en moerassen. Kortom het domicilie van veel soorten water- en moerasvogels. Watervogels die zich over het algemeen goed laten waarnemen, terwijl moerasvogels zich meer schuilhouden en je hun aanwezigheid vaak alleen via geluid kunt achterhalen.
Bij natuurliefhebbers staan water- en moerasvogels vaak wat minder in de belangstelling, terwijl het toch heel interessante vogels zijn. Natuurgroep Gestel heeft gemeend dit soort vogels eens een keer wat meer op de voorgrond te moeten plaatsen en doet dit middels een lezing. In deze presentatie gaat Gerard Compiet wat dieper in op de specifieke leefwijze en de daartoe aangepaste lichaamsbouw van water- en moerasvogels. Zo is het lichaam bij eenden, ganzen en zwanen bootvormig waarbij de poten naar achteren zijn geplaatst. De tenen zijn vaak groot en van zwemvliezen voorzien. Reigerachtigen en lepelaars waden met hun lange poten door het water en hebben vaak een forse snavel. De poten van moerasvogels zijn in veel gevallen uitgerust met lange (soms gelobde) tenen zodat ze niet in de drassige bodem wegzakken.
Voorts wordt aandacht besteed aan veldkenmerken, geluid, voedsel, balts- en broedgedrag, paring, verzorging van de jongen, predatie, trekgedrag en aantalsontwikkeling.
In de lezing komen futen, aalscholvers, reigers, lepelaars, zwanen, ganzen, zwemeenden, duikeenden, zaagbekken, rallen en bleshoenders aan de orde. Allemaal vogels die in de buurt voor (kunnen) komen.

In verband met de huidige corona problemen zal de zaal worden ingericht conform de RIVM voorschriften en zal er ook desinfecterende vloeistof aanwezig zijn. Verder wordt u verzocht niet te komen in geval van hoesten, keelpijn  of verkoudheid bij u zelf of bij een uw huisgenoten.
Als u de presentatie wilt bijwonen, vragen we om u aan te melden via onderstaand e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De lezing vind plaats in gemeenschapshuis Meander , Meanderplein 1, 5271GC Sint-Michielsgestel, aanvang 20.00 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom (na aanmelding), zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p.
Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.