Op woensdag 13 oktober 2021 organiseert Natuurgroep Gestel een lezing over de eikenprocessierups en duurzaam beheer van deze rups.  
De lezing wordt gegeven door de heer Ton Stokwielder.


Duurzaam beheer van de Eikenprocessierups. Wat is dat? En hoe kan dit ervoor zorgen dat de ‘klassieke’ eikenlaan omgevormd kan worden? In deze presentatie lichten we een tipje van de sluier op.
De eikenprocessierups (EPR) veroorzaakt heel veel overlast in Nederland. Op verschillende plaatsen wordt er bestreden door het vernietigen van de rups, waarbij zowel de blad etende rupsen van andere vlindersoorten op de eik als wel de soorten in de kruiden onder en in de omgeving van de eiken gedood worden. Door deze aanpak worden echter onze ‘bondgenoten’, de parasieten van de eikenprocessierups, ook gedood. Om deze parasieten te sparen en ons juist te laten helpen, heeft Storix een ecologische, duurzame en kosteneffectieve Beheer, Monitorings en onderzoek module ontwikkeld.
Met behulp van nieuwe methoden kan de EPR overlast duurzaam onder controle gehouden worden.
Inmiddels blijkt dat op plekken waar een behoorlijk goed biotoop is, minder dan 20% van de dieren die uit een EPR-nest komt daadwerkelijk een eikenprocessievlinder is. Op bloemrijke locaties ligt dit percentage nog eens 10% hoger. Dus daar zien we een parasiteringspercentage van 90%. Het overgrote gedeelte van een verpopt nest bestaat dus uit parasieten, zoals sluipvliegen en sluipwespen. Deze data worden beschikbaar gesteld om wetenschappelijk getoetst te worden.
De bovengenoemde parasieten leggen hun eitjes in of op de rupsen van de eikenprocessievlinder, waardoor deze sterven. De parasieten zijn dus een zeer belangrijk onderdeel in het terugdringen van de EPR.
Storix heeft de hoop dat de aanpak van beheerders gaat veranderen. Met curatieve verwijdering, waar de rupsennesten uiteindelijk in de verbrandingsoven belanden, houden we de plaagdruk kunstmatig hoog. We gooien namelijk het kind met het badwater weg. Als we uitgaan van 160 dieren per nest, verbranden we dus niet alleen 32 rupsen maar ook 128 van zijn natuurlijke vijanden!

De lezing vindt plaats in gemeenschapshuis Meander, Meanderplein 1, 5271GC Sint-Michielsgestel, aanvang 20.00 uur.

In verband met de huidige corona voorschriften is de QR-controle verplicht als u gebruik maakt van de horeca. Verder wordt u verzocht niet te komen in geval van hoesten, keelpijn of verkoudheid bij uzelf of bij een uw huisgenoten.

Ook niet leden zijn van harte welkom, zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p.
Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.