In het schooljaar 2022-23 starten we met de educatieprojecten in de nieuwe formule. Alle basisscholen in onze gemeente bieden we natuurexcursies aan voor de groepen 5 en 6, in de directe nabijheid van de scholen. Daarbij gaat het vooral om: kijken en ervaren. Afhankelijk van het onderwerp worden extra opdrachten uitgevoerd.
Omdat de extra begeleiding door ouders steeds vaker een obstakel werd voor de scholen om mee te doen, én om optimaal natuurkennis te kunnen overdragen, gaan we alleen met eigen begeleiders (en de docent uiteraard) op pad. Dat betekent dat we per dagdeel meer man/vrouwkracht nodig hebben. Is dit iets voor u? Hieronder leest u hoe u met al een paar dagdelen per jaar een waardevol steentje bijdraagt. Ook zult u ervaren zelf weer met andere ogen naar onze omgeving te kijken.
Uw voornaamste vaardigheid: met kinderen op een plezierige en leerzame manier in de natuur vertoeven. De scholen kiezen het thema: Nieuwe natuur, Biodiversiteit, Paddenstoelen, Water, Beleving, Vogels; tevens geven ze de gewenste periode aan en het aantal kinderen dat mee op stap zal gaan.
Als de school dat op prijs stelt, begeleiden wij de kinderen – op de fiets of te voet – al vanaf de school naar de locatie van de excursie, die in de directe nabijheid van de school zal zijn. Voor de Lambertusschool in Gemonde is dat bijvoorbeeld de poel bij de Gemondsedijk, de nieuwe natuur aan de Kaatse Plak of de stuw/vistrappen op Zegenwerp. Voor scholen uit de kern Gestel gaan we naar het Gemeentebos, Zegenwerp, de Essche Stroom, Haanwijk of de Tiny Forest. Scholen uit Den Dungen gaan naar Haanwijk, de Tiny Forest of de Meerse Plas. Voor Berlicum en Middelrode zijn het Aadal, Westakkers, Seldensate en Wamberg keuzelocaties.
Ter plaatse splitsen we op in groepen van maximaal 8 kinderen. Daarmee lopen we een speurend rondje en afhankelijk van het onderwerp worden opdrachten uitgevoerd als bodemmonsters nemen, waterdiertjes scheppen, kijken naar dood hout en (dier)sporen of specifieke planten zoeken.
Vele handen maken licht werk – en dit is bovendien veel voldoening gevend werk! U kunt uiteraard aangeven of u alleen in specifieke kernen mee wilt doen en wellicht alleen op bepaalde dagen of delen van het jaar. Als u mogelijkheden ziet, neem dan contact met ons op via het secretariaat. En misschien kent u nog mensen in uw omgeving die ons educatieteam kunnen versterken?

Voor aanmelden of vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.