kaardebol

Op woensdag 20 januari 2021 organiseert  Natuurgroep Gestel een lezing over de relatie tussen planten en insecten. De lezing wordt verzorgd door de heer Rini Kerstens.

Op planten tref je vaak dieren aan. Dikwijls zijn die “op doorreis’, zijn het passanten. Maar veel beesten zijn daar niet zomaar, ze zijn daar met voor bedachten rade. Ze gebruiken de plant als voedsel of als jachtterrein. Voor andere soorten vormen planten de ideale smakelijke en beschermende omgeving voor hun ontwikkeling van ei tot volwassen dier. Een behoorlijk aantal planten biedt dieren ook een uitstekende overwinteringsplaats.
De meeste van die dieren zijn insecten. Soms zien we het insect zelf, als larve of als volwassen dier, maar vaker nog de sporen die hun aanwezigheid heeft nagelaten. Duidelijke vraatsporen aan bladeren en knaaggangen in en onder de schors, maar ook meer subtiele, minder in het oog springende bewijzen van hun aanwezigheid. Bladrolvlinders en bladrolkevers, mineervliegen en mineermotten, uiteenlopende galverwekkers. Hun werkzaamheden leiden, al dan niet in samenwerking met de plant, tot prachtige stukjes architectuur. In veel gevallen zijn planten “slachtoffer” van deze insectenactiviteit, soms is het een kwestie van lijdzaam en zonder aantoonbaar nadeel gedogen.
Maar planten komen wel nadrukkelijk aan hun trekken in de relatie tussen bloemen en insecten. Daar profiteren ze beide. Energierijk voedsel in de vorm van nectar, eiwitrijke beloning via stuifmeel voor het insect. Kruisbestuiving voor de bloem, goede vruchten en kwalitatief uitstekende zaden voor de plant.
Zowel insecten als planten beschikken over een uitgebreid arsenaal aan trucs om deze relatie tot een succes te maken. Een fascinerend voorbeeld van “voor elkaar bestemd” zijn.

In verband met de huidige corona problemen zal de zaal worden ingericht conform de RIVM voorschriften en zal er ook desinfecterende vloeistof aanwezig zijn. Verder wordt u verzocht niet te komen in geval van hoesten, keelpijn  of verkoudheid bij u zelf of bij een uw huisgenoten.
Als u de presentatie wilt bijwonen, vragen we om u aan te melden via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De lezing vind plaats in gemeenschapshuis Meander , Meanderplein 1, 5271GC Sint-Michielsgestel, aanvang 20.00 uur.
Ook niet leden zijn welkom (na aanmelding), zij betalen een bijdrage van € 2,- p.p. Voor meer informatie: Michel van de Langenberg, tel 0622432941 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.