Kindermoestuin Haanwijk is er voor en door kinderen. Heb je groene vingers? Ben je nieuwsgierig hoe groente en fruit groeit? Vind je het gewoon fijn om buiten te spelen? Dan is Kindermoestuin Haanwijk de ideale plek voor jou!

Lekker tuinieren in de Kindermoestuin

Kinderen zijn gek op tuinieren. Het is goed voor hun zelfvertouwen, goed voor hun concentratievermogen en ze gaan gezonder eten.

Kinderen voelen zich lekker, buiten tussen de plantjes en de bloemetjes. Ze verbazen zich over de zaadjes die opkomen, genieten van de beestjes die erop afkomen: de vlindertjes, de bijtjes en de wormpjes. Ook de slakjes en de rupsjes zijn leuk om te bekijken.
In Kindermoestuin Haanwijk mogen kinderen met hun handjes in de grond en hun eigen plantjes zetten, lekkere groente en mooie bloemen zaaien. Kinderen die vaker komen krijgen een eigen tuintje. Alle kinderen zijn welkom, samen met ouders of een andere volwassene.

Enthousiaste vrijwilligers staan klaar om een handje toe te steken. Er is nog plaats voor extra hulp. Wilt u ook één keer in de maand meedoen en met de kinderen tuinieren? U kunt gerust een paar keer vrijblijvend komen om te merken hoe fijn het is zo buiten bezig te zijn in de mooie kindermoestuin.
Misschien iets voor u? Neem dan contact met ons op en kom mee in de tuin helpen.

Waar is het

De kindermoestuin vind je op landgoed Haanwijk, ter hoogte van Haanwijk 2-4, achter het kasteeltje van Haanwijk. Je komt er met de fiets als je in Halder (dat ligt aan de weg Sint-Michielsgestel-Vught) de brug over De Dommel neemt, en dan na het bomenlaantje achter het kasteeltje Haanwijk de landbouwweg oversteekt. Met de auto bereik je het via de Kapelbergstraat en Ruimel (gezien vanuit het dorp Sint-Michielsgestel)

Je eigen plantjes verzorgen

In Kindermoestuin Haanwijk kun je zelf plantjes verzorgen. Alle kinderen en hun (groot)ouders zijn welkom om mee te doen. Als je vaker komt, krijg je zelfs een eigen tuintje. De plantjes die in het voorjaar gezaaid zijn groeien nu heel hard en sommige groenten kun je al oogsten. Dat is heerlijk smullen! Boontjes, sla, courgettes, pompoenen en heel veel bloemen kun je vinden in de kindermoestuin.

Kom ook plantjes water geven en verzorgen en breng je groene vingers mee. Ook je laarzen kun je wel gebruiken. Als je vaker komt mag je in je eigen tuintje werken, onder begeleiding van vrijwilligers.

We nodigen je uit om samen met je ouders, opa’s en/of oma’s mee te komen tuinieren in de kindermoestuin op Haanwijk, in de bocht tegenover Kasteel Haanwijk, Sint-Michielsgestel.

We zijn het hele seizoen open op woensdag vanaf 14.00 tot 16.00 uur en op zondag, van 12-14/15 uur.

Weetjes over de kindermoestuin

De kindermoestuin is begin 2013 aangelegd. Zonder de hulp van de vele vrijwilligershanden, waaronder veel leden van de Natuurgroep Gestel was dit nooit gelukt. Het is al snel een fijne ontmoetingsplek geworden voor jong en oud, een parel in nationaal landschap Het Groene Woud. Het wekelijks onderhoud wordt gedaan door (toezichthoudende) vrijwilligers en natuurlijk: door de kinderen zelf!!

Dit project is voor een belangrijk deel gefinancierd via Streekrekening Het Groene Woud, uit de opbrengsten DoeBoek, dat voor € 8,95 te koop wordt aangeboden bij onder meer VVV ’s-Hertogenbosch.

Brabants Landschap heeft een zeer vruchtbaar stukje grond aangeboden aan Natuurgroep Gestel om dit project te realiseren, het is een oeroude akker, een enkeerd. Deze is door de eeuwen heen hoger komen te liggen door zanderige potmest uit de nabij gelegen schapenstallen.

Ook de gemeente Sint-Michielsgestel heeft in 2013 een stimuleringssubsidie beschikbaar gesteld.
Andere sponsorbijdragen (financiële - en in  natura) hebben wij inmiddels ontvangen van:

Apotheek Hopveld , Deco home-de Verfhal,  De Kooktuin Vught, Eet in Balans Vught, Helicon ’s-Hertogenbosch, Kip&Ei Creatieve Communicatie,  Kwekerij Van den Berk Den Dungen, Merks kwekerij Oisterwijk, Nehem KMC Rosmalen, Paaymans Tuintechniek Vught, SamenVerderProjecten.

Gestart en in 2013 als project voor Het Groene Woud opgeleverd als Kindermoestuin Haanwijk, blijft de organisatie en het beheer van dit mooie initiatief in handen van werkgroep Kindermoestuin Haanwijk, onderdeel van vereniging Natuurgroep Gestel.