In maart heeft Natuurgroep Gestel flink de handen uit de groene mouwen gestoken. In het Gestelse Park De Beek zijn bijna 700 boompjes gepland voor een Tiny Forest. En bij de Hooidonk in Den Dungen vormen de laatste, tijdelijk ingekuilde 200 meidoorns van het Plan Boom 2020 nu een permanente ecologische haag op een voorheen open particulier terrein. In totaal hebben we 2700 bomen geplant tussen november en maart. Daarmee dragen we ons steentje bij aan de leefbaarheid en de biodiversiteit in onze gemeente. Het boomplantseizoen van de NatuurWerkgroep is nu voorbij; de voorbereiding voor grootse aanplant in het najaar wordt weer bijna in gang gezet. Containerplanten kunnen wel het hele jaar geplaatst worden.

Juist voor de particuliere tuinen gaat het groenseizoen nu pas van start. Evenals in 2020 is er ook dit jaar – nu het reizen nog steeds beperkt is – weer volop belangstelling voor tuinieren. Met de warme zomers van de afgelopen jaren winnen de mediterrane tuinen volop aan populariteit. We lijken het te gaan beleven dat Nederland nog een goed wijnland gaat worden … Voor wie een extra bijdrage wil leveren aan de biodiversiteit geven we een paar tips:
    • Juist randbeplanting – heggen, hagen en houtsingels – zorgt ervoor dat dieren zich veilig kunnen verplaatsen. Daarbij bedient een gemengde haag of houtsingel veel meer soorten dan een eenvormige groene afrastering en is daardoor bevorderend voor de biodiversiteit.  
    • Over het algemeen leveren wintergroene soorten een minder grote bijdrage aan de biodiversiteit. Op sommige plekken is het vast niet erg als de haag of singel zijn blad verliest? En het afgevallen blad mag er gerust de winter blijven liggen, graag zelfs …
    • Inheemse boomsoorten genieten de voorkeur omdat er minder kunstgrepen aan te pas hoeven te komen voor de kweek en verspreiding, bovendien zijn ze van groter ecologisch nut: er leven veel meer diersoorten op een Hollandse eik dan bijvoorbeeld een Amerikaanse vogelkers. Ook zullen inheemse bomen en struiken doorgaans minder snel woekeren.regenton
    • Kijk eens kritisch naar uw tuinverharding: zijn die tegels van groot belang of kan het groener? Met verspreide stenen in plaats van een tegelplaats bevorderen we samengebruik: de tegels om schone schoenen te houden en het groen ertussen voor dieren en zaden om zich te verplaatsen. Het belang van ontstenen wordt met de opwarming en verdroging van steeds groter belang: groen geeft koelte en houdt water vast. En als we nectarrijke planten opnemen, doen we een extra stap voor de wilde bijen en andere insecten.
Natuurgroep Gestel heeft de afgelopen weken veel vragen gekregen over het kappen van bomen door de gemeente. Wij zien erop toe dat wordt gehouden aan het najaar 2020 goedgekeurde Bomenbeleidsplan: dat vermeldt onder meer het uitgangsprincipe van herplanten na kappen van laanbeplanting. In een aantal gevallen legt de gemeente de keuze terug bij de burger. En wat blijkt? Veel mensen willen geen boom terug … We gunnen iedereen de vreugde die het ontluikende groen oproept, en de bewondering voor het verkleurende blad en de sporen in het bladgroen. Helpt u ons mee uw buren te overtuigen van het belang van groen, ook voor onze eigen gezondheid?


Heeft u ook een ontsteningstip in uw tuin die u met ons wilt delen? Stuur die naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – onder de inzenders verloten we een leuke attentie! (Foto Angela Heetvelt)