In 2017 is in het beekdal van de Beeksche Waterloop, aan de Gemondsedijk, een poel aangelegd om de waterspitsmuis een extra leefgebied aan te bieden. De aanplant rond de poel is inmiddels tot fraaie wasdom gekomen. In het bloemrijke grasland gedijt een keur aan aantrekkelijke flora. Nu zoeken we de bredere uitdaging: het versterken van de ecologische verbinding tussen De Geelders en de Dommel.


Anno 2021 is de Beeksche Waterloop onderwerp van een veel breder initiatief van natuurontwikkeling. Samen met grote partijen waaronder Brabants Landschap, ARK, Het Groene Woud en de Gemeente Sint-Michielsgestel wordt door een kerngroep uit onze vereniging gekeken naar mogelijkheden om langs deze beek natuur een extra impuls te geven. Dat is wat niet alleen de waterspitsmuis maar ook andere soorten nodig hebben.
De natuurontwikkeling bij de Kaatse Hoeve is een prachtig voorbeeld hoe de oevers en een robuust deel van het achterland het beekdal tot een juweeltje kunnen maken. De huidige eigenaren realiseren er hun droomdomein, waar wij volop van mogen meegenieten.

Wat is er nu nodig om daadwerkelijk meer natuur te kunnen realiseren aan de Beeksche Waterloop? Vooral meer man-/vrouwkracht. Het zou heel fijn zijn als u ons hierbij kunt helpen en dat kan op diverse manieren.

    1. Zoeken naar kansen voor natuurontwikkeling

Wellicht bent u of kent u iemand die eigenaar of gebruiker is van grond in het beekdal van de Beeksche Waterloop en die ervoor openstaat om daar natuur te ontwikkelen. Ziet u kansen? Of wilt u helpen om te informeren naar mogelijkheden? Dan zou u ons heel erg kunnen helpen om een volgende stap in natuurontwikkeling te zetten.

    2. In kaart brengen flora en fauna

We willen graag de natuurwaarden van een aantal gebiedsdelen in kaart brengen. Bijvoorbeeld daar waar al aan natuurontwikkeling is gedaan, maar ook op plekken waar we nog natuur gaan realiseren. Zodoende kunnen we volgen hoe de natuur erop vooruitgaat.
Vindt u het leuk om de flora en fauna in kaart te brengen of te leren hoe dat precies moet?
 
    3. Aanplanten bomen en struiken

Om natuur te realiseren hebben we ook mensen nodig om bomen en struiken te planten. Voor dit najaar zijn er al concrete plekken in het vizier. Helpt u ons mee met het beplanten? Ook als u eenmalig wilt helpen zou dat heel fijn zijn.

    4. Jeugd onderwijzen over natuur

Educatie vormt een van de kerndoelen van onze vereniging. Zie ook verder in deze Groentjes. Met ‘Water voor Walter’ willen we de oudere basisschoolleerlingen laten zien hoe we dicht bij huis het hoofd bieden aan de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Wat is er nu leerzamer voor de jeugd dan daadwerkelijk buiten op onderzoek gaan, en liefst ook zelf de handen uit de mouwen steken? Vindt u het leuk om kinderen de waarden van natuur bij te brengen of wilt u helpen bij de organisatie hiervan? Dan zou het educatieproject een uitgelezen plek zijn om u bij aan te sluiten.

Zoals u hierboven kunt zien zijn er veel manieren waarbij u een belangrijke bijdrage kunt leveren aan het realiseren doelen met een grote maatschappelijke waarde. Elke hulp is welkom, of het nu eenmalig of vaker is. Heeft u interesse om ons te helpen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel Sebastiaan Bakker: 06 11667297.