Educatieproject waterspitsmuis,
29 september 2021

De poel aan de Gemondsedijk was de eerste aanzet van Natuurgroep Gestel om Walter, de waterspitsmuis, een leefgebied te geven in onze gemeente. Het schuwe dier was als ambassadeurssoort van de ‘rode lijst’ door onze gemeente geadopteerd (incl roepnaam Walter en dit logo).schedel watterspitsmuisDat hij – met familieleden – daadwerkelijk in de buurt van de poel leeft, bewijzen de sporen die hij nalaat ¹. Het diertje zelf laat zich niet graag zien … Wie op een zonnig moment de poel nadert, is daarentegen wel getuige van tal van springende kikkers die zich na hun koestering op de oeverrand weer naar veilig water begeven. En het gonst er van de insecten die volop voedsel halen uit het struweel en van het kruidenrijke grasland.


Natuurlijk ging het onze vereniging niet alleen om dit zeldzame en kwetsbare diertje. Maar het staat symbool voor verdwijnende leefgebieden: schoon, niet te voedselrijk, vrij snel stromend tot stilstaand water met een behoorlijk ontwikkelde watervegetatie en ruig begroeide oevers.

waterspitsmuisKinderen zal daarentegen juist het met uitsterven bedreigde dier aanspreken. Daarom willen we voor hen het project ‘Water voor Walter’ in gang zetten. Daarbij gaan we met de oudere kinderen van de basisschool – allereerst de Lambertusschool uit Gemonde, maar bij succes en belangstelling ook van andere basisscholen – met emmers, schepnetten, loepjes, meetlinten en blocnotes naar de Beeksche Waterloop. Wat zien we in het water? Hoe herkennen we ‘schoon’ water? Wat is het effect van de stroomsnelheid – en hoe kunnen we die meten? Steile oevers, vlakke oevers, hoe ontstaan die en wat betekenen die voor flora en fauna? Tot hoever gaat het werkelijke beekdal?

Met een buitenproject als ‘Water voor Walter’: een onderwerp dicht-bij-huis maar met directe lijnen naar klimaatopgaves, willen we passend natuureducatie-maatwerk leveren aan de jeugd.

Wie zoeken we voor een succesvolle uitvoering? Enthousiaste medewerkers, bij voorkeur met ervaring in het onderwijs/werken met kinderen, die deze kernwaarde van onze vereniging delen: door de jeugd bewust te maken van onze leefomgeving, vergroten we de kansen op een duurzame toekomst. En onze gemeente een stukje mooier en duurzamer achterlaten dan hij is willen we toch allemaal?
Mail uw belangstelling naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tekst: kernteam Water voor Walter
Foto’s: Wilma Slegers (schedel), Toon Ondersteijn (muis)

1.  Zo’n 10 jaar geleden is de natuurgroep gestart met onderzoek door middel van het uitpluizen van uileballen uit de omgeving van de Beeksche waterloop. En warempel op de eerste avond troffen we de schedel van een waterspitsmuis aan …