14 mei 2020
Het thema van de wandeling zal zijn de “drie hooibruggen “over de Dommel. Peter Janssen en  Michel van de Langenberg zullen de nodige uitleg geven.  
We starten op het kerkplein van Gemonde waar de wandelaars, veel uit Gemonde, al klaarstaan. Voordat we vertrekken bekijken we het vernieuwde informatiebord over de Ommetjes   Hogert-Schoonberg en Besselaar- Vossenholen in Gemonde. Onze eerste stop is het kruispunt Veldseweg-Hogert-Waaistap-Kerkeind. Thea Tilburgs vertelt, naar aanleiding van het onderzoek over de kwaliteiten van de zandpaden in en rondom Gemonde iets over de bedreiging van de zandpaden. In De Waaistap is op de hogere delen van het pad veel gemalen puin gestort.

De tweede stop houden we na de slagboom van Brabants Landschap, die nu eigenaar is van dit gebied tot het schouwpad naast de Dommel. Iets voorbij de slagboom komen we bij de plek waar de eerste Hooibrug- de Hoogbrugsche Beemden- al rond 1800   ingetekend staat op de kaart van Verhees. Deze brug ligt over een sterk meanderende Dommel. Aan de linkerkant zijn de meanders voor een deel volgestort met vuilnis door de gemeente Boxtel in de jaren zestig. Ook aan de rechterkant ligt nog een meander, nu de Stille Dommel. De tweede Hooibrug heeft tot de jaren zeventig in de vorige eeuw gelegen ter hoogte van het draaihekje naar het schouwpad naast de Dommel.
Wandelend via het Hooibrugpad langs de Dommel in de richting van de Kriekelaar komen we uit bij de huidige Hooibrug ter hoogte van de Schoonberg. Vandaaruit lopen we via het pad naast de Zandvang, een zandwinningsgebied ten behoeve van de aanleg van de A2, naar de Schoonberg.  Er zou nog een schilderij zijn van boten met twee masten die in vroegere tijden zand kwamen halen op de Schoonberg. De Schoonberg is een stuifzandgebied dat zo’n tienduizend jaar geleden ontstaan is na de laatste ijstijd. Dit gebied sluit aan op stuifzandgebieden van Venrode en Zegenwerp aan de westkant van de Dommel. Bij het verlaten van het bospad over de Schoonberg stoppen we aan het eind van het bosgebied en luisteren we naar het verhaal van Wim Verhoeven over de neergestorte Dakota, de Buzz Job Mike op de Gemondsebeemd en het monument dat ter herdenking van die gebeurtenis op 19 september 2019 is opgericht. Hij wijst tevens de plaatsen aan waar de gliders geland zijn nabij de Schoonberg en op de Rooijakker.  We lopen door tot de Groensteeg en staan even stil bij de Gemondse hooiruiters die daar zijn neergezet.
 
Het laatste pad dat ons terugvoert naar Gemonde is de Hultert. Het is een oud zandpad, de oude verbinding tussen Boxtel en het dorp Gemonde dat zich toen nog op De Hogert bevond. Gele brem is een struik die echt thuishoort in dit gebied, hij staat nog maar op enkele plekken.
De wandeling wordt afgesloten met koffie en thee op het terras van Café De Zwaan, beter bekend als De Schuif.

Thea Tilburgs en Wim Verhoeven