Een bezoek aan de Biesbosch is elk jaar een wens vanuit de vogelwerkgroep. Helaas moesten enkele leden vanwege andere afspraken verstek laten gaan, zodat we uiteindelijk met zijn viertjes (Adri, Josephine, Marij en ikzelf) op pad gingen.
We vertrokken om 8.00 uur vanuit Den Dungen, waar we rond 15.30 weer terug waren. De weersverwachting was gunstig (droog, half bewolkt) en - hoewel het vooral ‘s morgens nogal waaide - dat pakte ook zo uit.

De eerste stop was in de Zuid-Hollandse Biesbosch waar ca 3 jaar geleden na het omzetten van ruim 500 ha landbouwgrond de ‘Nieuwe Dordtse Biesbosch’ is ontstaan: een natuur- en recreatiegebied dat voor de natuur een (natte) verbinding vormt tussen de Sliedrechtse en Dordtse Biesbosch.
In de fraaie ijzeren vogelkijkhut bekijken we een tijdje de vogels op de waterplas en daarna wandelen we over het vlonderpad door het gebied. Fraai hoor! We treffen er de eerste nieuweling voor onze jaarlijst: de kleine zilverreiger. En wat horen we daar toch in het riet: is dat nou wel of niet de cetti’s zanger? Ja toch?! Later blijkt dat we die op elke locatie ‘tegenkomen’ (nou ja ’horen’ dan, want we krijgen ‘m steeds niet te zien). De cetti’s zanger heeft enorm geprofiteerd van de ontwikkelingen in de Biesbosch en is er jaarrond te vinden. Leuk is de groep watersnippen die we een paar keer rond zien trekken (foto hieronder). Apart dat de lepelaar in zijn eentje vlak voor onze neus bleef ‘vissen’.Rond de middag verkassen we via de veerpont bij de Kop van ’t Land naar de Brabantse Biesbosch. Het landelijke project Ruimte voor de Rivier heeft hier het landschap danig op zijn kop gezet. Én voor prachtige robuuste waternatuur gezorgd. We bezoeken er - in wat wel genoemd wordt de “Kleine Noordwaard’ - enkele plaatsen rondom de (voormalige) Polder Oude Hardenhoek (Panoramatafel, Pannekoek, Malthapolder) en de kreek bij de Achterste Kievitswaard. Op de laatste locatie kunnen we helaas de koereigers niet vinden die hier de laatste weken enkele malen gesignaleerd zijn.

Op de grote waterplas van Polder Oude Hardenhoek wemelt het werkelijk van de vogels: vooral de enorme groepen meerkoet, krakeend en smient maken indruk. De zeearend laat zich niet echt zien (al denkt Marij twee mogelijke zeearenden in een flits gezien te hebben), maar met ‘nieuwkomers’ (voor onze jaarlijst) zwarte zwaan en slechtvalk en de grote aantallen vogels is het beslist genieten hoor! Tevreden trekken we binnendoor in de Noordwaard richting Werkendam en gaan we op huis aan. Een mooie vogeldag!

Verslag en lijst waarnemingen: Jaap Sonnevijlle
Foto’s: Adri van der Heijden en Jaap Sonnevijlle