Op 14 april 2023 bezochten enkele leden van de plantenwerkgroep het Hohndal dat ligt in het Duitssprekende deel van België ten zuiden van het Drielandenpunt. De Hohn is een beekje dat weer uitkomt in de Geul in de buurt van Kelmis in België.

Het hele gebied is heuvelachtig met talrijke beekjes die uiteindelijk via de Geul in de Maas stromen. In juli in 2021 werd dit hele gebied door zware regenval en te snelle afvoer van het water getroffen door overstromingen. In Limburg heeft Valkenburg, van het water van de Geul die daar dwars doorheen stroomt veel overlast en schade ondervonden.

Wij van de plantenwerkgroep zijn al vaker in het Geul en Hohndal geweest, altijd in het voorjaar en dan zijn de Hohn en de Geul, smalle niet al te snel stromende beekjes. Zo ook dit jaar in april. Waarom wij daar zo graag naar toe gaan in dit jaargetijde heeft te maken met de enorme diversiteit aan planten in het dal van de Hohn en de Geul, een gebied met een voedselrijke en kalkhoudende bodem.  Een andere bijzonderheid is de aanwezigheid van de zogenaamde zinkflora. Die bestaat uit zeldzame planten, zoals het door ons waargenomen gele zinkviooltje dat alleen voorkomt in Kelmis, de zinkboerenkers en het zinklepelblad. Zij gedijen alleen op deze metaalhoudende bodem. De zinkflora komt ook wel sporadisch in Zuid-Limburg in het Geuldal voor, ook het zinkviooltje. Vanwege het zink dat meekomt vanaf de Geul uit Kelmis.



De wilde narcis is al uitgebloeid, maar het bloementapijt van bosanemonen en gele anemonen is nog volop aanwezig met daartussenin veel daslook, dat door de plaatselijke bevolking massaal geplukt wordt. Al wandelend langs de beide beken treft men, ik noem alleen de planten waarvan je blij wordt als je deze ziet staan: bleke schubwortel, bosbingelkruid, muskuskruid, gevlekte aronskelk, knikkend nagelkruid, goudveil (paarbladig en verspreidbladig), donkersporig bosviooltje, rapunzel en de eenbes, nog steeds zonder bes, omdat we in het verkeerde jaargetijde zitten.  In totaal hebben we meer dan zestig planten waargenomen.



Daarnaast heeft Tijs heel veel kleine diertjes en insecten gezien, zoals de panterspin, het elzenhaantje, de letterzetter, de grote zijdebij, de sigaarzakdrager en de oranje aaskever die zich te goed doet aan een omgekomen das.
Bij die dode das in het veld staan we letterlijk en figuurlijk stil. Het is even een treurig moment.

We hebben echter wel genoten van deze prachtige dag met al die mooie planten in een hele mooie omgeving. En komen volgend jaar weer terug, maar dan in een ander seizoen. We zijn benieuwd wat we dan zullen aantreffen.

Tekst en foto’s: Thea Tilburgs
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.