Zondag 5 januari 2020
Deelnemers: Sebastiaan, Ton, Patricia, Ineke, Jaap, Wim, Josephine
Verslag: Josephine Mutsaers
Foto’s en lijst waarnemingen: Ton Smits

De Grote Trap is een dwaalgast. En is gesignaleerd. Dus nodigde Sebastiaan de leden van de vogelgroep uit om een Zeeland-excursie te maken.
Vanaf de Huif zijn we vertrokken richting Rotterdam. We reden Voorne op en voorbij Brielle hebben we in een weiland het vrouwtje van de grote trap gezien. Ik vond het een enorme belevenis.
Voor mij was de dag al helemaal geslaagd. Daarna gingen we de kust af naar de bekende plekken en hebben we veel vogels gezien.

Eerst naar de haven van Stellendam, waar een roodkeelduiker in winterkleed zwom. Middelste zaagbek bewonderd. En door naar de kust van Goeree. Daar waar het zeewater het land binnenkomt, hebben we gestruind door de slikken en zo op een groep van 25 tot 30 ijsgorzen gestoten. Al was het bewolkt weer, toch hebben we de mooi gekleurde vogels kunnen zien.
Sebastiaan wist dat dit de plek was waar je strandleeuwerikken kunt treffen en dat is ons gelukt. Een groep van 8.
Verder de gewone soorten. Zie de lijst van Ton hieronder. We gingen door naar Brouwersdam. Zwarte zee-eend in de telescopen. We genieten van lekkere snert in het strandpaviljoen daar. Verderop de Brouwersdam nog andere zeevogels gezien daar: een groep eidereenden, een ijseend (man), middelste zaagbek. Ik geniet altijd van zaagbekken vooral van de mannen met hun mooie groene koppies. En behalve de gewone fuut zagen we de kuifduiker, geoorde fuut en de roodhalsfuut.

Verderop bij de spuisluis vangen de grijze zeehonden de vissen die hier migreren van Noordzee naar Grevelingen en terug.
We telden er vier paarse strandlopers fouragerend tussen het zeewier op de basaltblokken. Paarse strandlopertjes zie je alleen op rotsen langs de kust in het arctisch gebied en komen hier in de winter. En natuurlijk ook volop steenlopertjes. We zagen ze de mesheften leeg peuzelen. Als ik langs het strand loop vind ik deze weekdieren nooit. De aangespoelde dieren worden onmiddellijk opgegeten. De meeuwen schuimen de kust af en laten hun zelf gevonden - of afgepakte - schelp van een hoogte vallen en moeten dan snel naar beneden zeilen om de buit te maken. Ik lees op internet dat de vangst door de mens van deze kleine zwaardschede in de Zeeuwse Delta en ten noorden van de Waddenzee volledig wordt verkocht aan Spanje, Italië en China. Ik heb daar een mening over...
In de lucht natuurlijk ook de scholeksters. Al broeden ze ook (steeds minder) in het binnenland, in de winter zijn ze aan de kust te vinden.

We gaan snel door naar het volgende eiland voor het te donker is om vogels van het binnenland te zien in de Plunjepolder van Plan Tureluur tussen de Schelphoek en Zierikzee. Behalve lepelaars zaten er veel eenden: wintertalingen, smienten, slob- berg- en wilde eenden.

We hebben een fijne dag gehad!
Josephine