Wie jarig is trakteert, in ons geval viert dit jaar elke maand een andere groep ons 30-jarig bestaan. In augustus was de Seniorenwandeling aan de beurt.

Halse Barrier
De wandeling met 84 deelnemers in drie groepen ging door landgoed Halse Barrier, een normaal voor publiek niet toegankelijk landschapspark met een grote waterpartij, prachtige oude bomen, een dassenburcht, dijkjes en enkele hoogteverschillen. Na de wandeling was de gebruikelijke koffie en thee (met koek) voor de deelnemers gratis en bovendien werden we getrakteerd op belegde broodjes bij Claire, secretaresse van de Natuurgroep, aan de Barrierweg.

Toespraakje
Bij zulke gelegenheid hoort natuurlijk een toespraakje. Dat werd gehouden door Michel van den Langenberg, een van de initiatiefnemers van de Seniorenwandeling en nog altijd het gezicht ervan. Hij vertelde hoe de Seniorenwandelingen in 2010 begon, vijf gidsen en drie deelnemers waren er bij de eerste wandeling. Maar het ging goed, de tweede keer waren er dubbel zo veel deelnemers, zes in totaal. Toen er een persbericht naar de ouderenbond ging schoot het aantal omhoog, maar liefst vijftien. Om een lang verhaal kort te maken, nu zitten we al jaren op rond de zestig, uitschieters naar beide kanten naar beneden wegens slecht weer of naar boven door de combinatie goed weer met een unieke locatie.

Notitieboekje
Het 10-jarig jubileum van de Seniorenwandeling kon helaas niet gevierd worden, het viel in Coronatijd, reden temeer om dat nu te vieren in het jaar dat de Natuurgroep Gestel 30 jaar bestaat! Na een jaar of vijf viel het op dat er een man bijliep met een notitieboekje. ‘Mag ik vragen waarom je dit doet?’ (Michel kennende zei hij natuurlijk U). De man bleek ene Piet Brugman te zijn, hij woonde in Den Bosch en ‘maakte verhaaltjes voor iets van een eigen website’. Toen hem gevraagd werd of hij, als hij toch bezig was, niet een verslagje kon maken voor de deelnemers. ‘Ja, dat wil ik wel doen’. Met als gevolg dat we sindsdien elke maand, op de website of bij de e-mail uitnodiging voor de volgende Seniorenwandeling een verslagje, nou ja: zeg maar verslag! Krijgen van de vorige, niet alleen van de wandeling zelf maar ook wordt uitgebreid ingegaan op uitgelichte onderwerpen, bijvoorbeeld een verhandeling over de paardenbloem.

Verslagen gebundeld
Bij een feestje hoort een cadeautje voor de deelnemers, zo dacht het bestuur. Daarom hebben Michel en onze voorzitster Angela Heetveld die ervaring heeft met boekjes maken, samen met Piet een mooie samenvatting gemaakt van zijn verslagen, gebundeld in een boekje. Bescheidenheid siert de mens: zoals Piet vertelde hoefde het van hem eigenlijk niet, zo vastleggen in een boekje, maar hij ging gelukkig toch akkoord en had uiteindelijk gezegd: ‘Oké, ik lever 102 verslagen aan en doe er 40 foto’s bij en dan zoeken jullie het maar uit’. Het resultaat mag er zijn! En bescheiden als hij is, ik zag zijn trots toen hij persoonlijk de boekjes ging uitdelen en hoe hij genoot van de daaropvolgende complimenten.

Gijs Sterks, 9 augustus 2023