Een fietstocht langs water, natuur en landschap in Vlijmens Ven en De Diezemonding
Op zaterdag 19 augustus vertrokken vanaf Haanwijk zestien enthousiaste natuurliefhebbers voor een fietstocht via Dooibroek met uitzicht op kasteel Maurick waar in 1629 prins Frederik Hendrik zijn hoofdkwartier vestigde en waar de capitulatie verdragen zijn getekend.
De Loonsebaan voerde ons naar de Vughtse Heide waar de fietsers langs de Lunetten konden genieten van een heerlijk groene omgeving. Langs het Drongelens kanaal richting Vughtse Gement waren we getuige van de bouw van een brug over dit kanaal voor een nieuwe weg achter het Nationaal Monument Kamp Vught. Hiertoe zijn rijen bomen gerooid met als gevolg dat een speciale oversteek voor de eekhoorns gemaakt moest worden: een eekhoornbrugje!
Vlijmen
In Vlijmens Ven fietsten we over de Ruidigerdreef. In de berm groeide over honderden meters de Grote Pimpernel, de waardplant voor het Pimpernel blauwtje vlinder. Deze vlinder komt nog voor in het nabijgelegen natuurgebied De Moerputten. Vanaf parkeerplaatsen langs deze weg is het eenvoudig dit gebied met Moerputtenbrug te bereiken voor rondwandelingen. De Heidijk voerde ons langs Vlijmen naar de Biessertpolder met visvijver de Haverkampen en even verder dook het uitgestrekte recreatiegebied Engelermeer op. De route volgde richting Engelen naar het zinderende groen van Kastelenpark Haverleij.
Sluis Engelen
We fietsten door Het Slot en Oberon en passeerden vervolgens Sluis Engelen als toegang tot de Henriëttepolder, een toekomstig park als onderdeel van de Diezemonding. Een belangrijk doel van onze fietstocht was een bezoek aan Fort Crèvecoeur. Aanvankelijk een schans rond 1588. De Spanjaarden bouwden een heus Fort, een rijksmonument. Het Fort diende om scheepvaartverkeer tussen Maas en Dieze te kunnen blokkeren. Daartoe werd in het Fort een schutsluis gebouwd. Erfgoed Den Bosch is voor gehele of gedeeltelijke renovatie van het Fort dat na de 2e wereldoorlog in verval is geraakt. Het complex is gekozen tot een van de meest bedreigde erfgoedlokaties van Europa. Erfgoed Europa Nostra plaatste dit Fort op de lijst van zeven meest bedreigde monumenten.Tijdens het beleg van !629 fungeerde het als aanvoerhaven voor de belegeraars. Het ministerie van Defensie werkt echter niet mee aan verkoop van het terrein.
Treurenburg
Na een pauze in café Treurenburg reden we terug over de Henriëtte polderweg, aan weerszijden omzoomd met prachtige zilverpopulieren ook wel witte abelen genoemd. We passeren Kasteel Meerwijck en gaan verder via de Dieskant richting Vughtse Gement. Bij het Drongelens kanaal kiezen we voor een bezoek aan voormalig Fort Isabella, later Frederik Hendrik kazerne. Sinds enkele jaren wordt de bebouwing aangepast voor zeer aantrekkelijke woningbouw. Een van de fietsgasten vertelde nog interessant over zijn diensttijd in de kazerne. Een andere fietsgast, Ben Ribbers maakte tijdens de fietstocht een leuk videofimpje met enkele foto’s.
Herstel vestingwallen
Tijdens het rondje fietsen in het Fort bleek dat een begin was gemaakt met het in ere herstellen van grachten en vestingwallen. Deze zijn fors aangetast. Uit de buitengracht wordt b.v. 3700 m3 aan baggerspecie uitgegraven en afgevoerd. Het gebied moet extra regenwater kunnen opvangen. Dit komt o.a. beschikbaar bij de aanleg van de verdieping van het naastgelegen spoor. Er worden nog honderden bomen en struikgewas gekapt om de oorspronkelijke zichtlijnen zoveel mogelijk terug te brengen. Na ruim drie uur en 40 km. fietsen sloten Michel v.d. Langenberg en Peter Janssen bij Haanwijk de fietstocht af.