Vogelexcursie 23 augustus 2020 naar de BIESBOSCH o.l.v. Ton Smits.

Met 6 personen togen we op pad; in de auto met meerdere personen met mondkapjes op.
Om 8 uur was afgesproken op de parkeerplaats van Jachthaven “De Steur” in Werkendam.

De route vervolgend op de Bandijk parkeren we meerdere keren in de” Harderpolder”. Door mooi begroeide paadjes lopend komen we steeds uit bij een open water  waar ons een prachtig uitzicht wachtte. Onze telescoopkijker was ook mee en daar konden we nu zelf mee experimenteren.

vogelwerkgroep in de BiesboschWe werden omgeven door talloze zwaluwen die over het water scheerden, vooral de boerenzwaluw met hun lange gespleten staart en de huiszwaluw. Nog een laatste gierzwaluw kwam even afscheid nemen. Ook talloze eenden zijn hier te zien en opvallend veel krakeenden die te herkennen zijn aan hun witte vlekjes aan de zijkant van de stuit. Ook veel Canadese ganzen ( met C-vormige tekening op de kop) en brandganzen met hun witte wangvlek .Ook grauwe ganzen en enkele futen.
Bij een volgende uitzichtplaats op de “Halve Maan” zaten wel 50 lepelaars op een rijtje. Met hun grote zwarte platte snavels maken ze het onderscheid met de purperreigers.Daarnaast talloze eenden en en ganzen.
Ook enkele wulpen, reigers en enkele Cassarca-eenden met hun geel kopje en roestkleurige vleugels. En een bruine kiekendief zweefde aan de overkant voorbij.

Verder op zoektocht naar de visarend werden we bij de “Kleine Noorderwaard”ontvangen door het discogeluid van de grote zwanen die laag over het water langs de oever opstegen.
Het water was mooi spiegelend glad maar daarboven leken de laaghangende gestreepte wolken hun water haast niet meer vast te kunnen houden waardoor wat beschutting nodig was.
Het uitzicht hier was een plaatje: de oevers begroeid met allerlei oevergewassen zoals munt, potentillasoorten als vijfvingerkruid en zilverschoon, springbalsemien e.a. Voor ons lag een mooi begroeid kleurig eilandje waarachter een rij macabere dode wilgen als contrast in dit toch weerbarstig gebied. En daarachter weer  werden we een mengeling van schoorstenen en bootmasten gewaar. Op het water witte zwanen, futen, krakeenden ,wilde eend, tafeleend, aalscholvers, dodaars en een enkel kuifeendje.

En plots…… bij het opzetten van de telescoopkijker kregen we in een kale tak tussen het groen aan de overkant een groot donker hangend iets gewaar, wat ons op het idee van de visarend bracht. Maar verdere bestudering werd ons niet gegund want hij/zij was meteen verdwenen.De zoektocht naar deze sinds kort hier broedende arend is nog niet afgelopen.

We pauzeerden even in het Biesbosch museum (mooi ingebed in de natuur met groen begroeid) waar ook een expositie van het verzetsleven in oorlogstijd was. Een bezoek aan het museum is een volgende keer zeker de moeite waard.

Nel Dijstelbloem

Lijst waarnemingen Biesbosch 23 augustus