Vogelwerkgroep naar Millingerwaard d.d. zondag 20 september 2020

Deelnemers: 7
Verslag: Josephine Mutsaers
Lijst waarnemingen: Ton Smits
Foto: Jaap Sonnevijlle

We troffen het bij deze lange excursie: op de heenreis strooide de opkomende zon een fraaie gouden gloed over de Maas. Het begin van een prachtige dag met heerlijk nazomers weer!

Bij het Hollands-Duits gemaal aan het begin van de Ooijpolder ontmoetten we elkaar rond 7.30 uur en reden we over de Waaldijk naar de Bisonbaai. Daar hebben we onder andere een 150-tal aalscholvers in een groep gezien, welke later met z’n allen wegvlogen naar een plek meer naar het westen. Wij liepen ook naar het westen. We genoten van het spektakel in de lucht van de aalscholvers die bijna als spreeuwen synchroon met elkaar weer op vlogen. Op de derde plek was het prachtig om de aalscholvers te zien jagen. Ik had in een onderwater natuurfilm al ooit gezien dat de aalscholvers samenwerken bij het bij elkaar drijven van een school vissen. Nu zag ik mooi van bovenaf dat de aalscholvers ieder voor zich doken en als ze weer boven kwamen de vis door slikten met de snavel schuin omhoog. Met de kijker was het nog mooier te zien en later met de telescoop kon je prachtig het jagen in groepsverband zien. Nu zijn aalscholvers koloniebroeders, maar voor het eerst zag ik het jagen van dichtbij zo mooi. Op een gegeven moment hield het jagen op en vlogen ze met zijn allen door naar een plek in het oosten, waar ze landden bij elkaar in het water. Daar gingen ze uitrusten van hun maaltijd en ik vond het mooi om te zien dat ze allemaal met hun kop schuin omhoog in dezelfde richting keken.

We reden naar het oosten en na de koffiepauze liepen we de Millingerwaard binnen. Zoals jullie misschien weten is er gegraven in de uiterwaarden vanaf de dijk daar en zijn er geulen aangelegd de afgelopen 4 jaren. Dus waar eerst ontgronding was door steenfabrieken is nu de waard ingericht als natuurgebied en doorstroomgebied bij hoge rivierafvoeren.
Onze eerste vogelstop was de vogelhut, een prachtige houten hut die mee kan bewegen met het stijgen en dalen van het waterpeil van de Waal, die met de gegraven wateren in verbinding staat. Het waterpeil stond erg laag; de hut lag droog (en scheef)! We zagen zelfs families spelen waar ooit water was en de gele bloemen van de watergentiaan lagen nu droog.

vogelwerkgroep in de Millingerwaard

We liepen verder over het pad en we waren niet alleen; het prachtige nazomer weer maakte dat er veel fietsers en wandelaars ons voorbij gingen. Veel mensen kwamen voor de theetuin of de fietsroute langs de Waal. Gelukkig hebben de vogels daar geen last van, die zaten rustig langs de pasgegraven strangen! De meest recente graafwerkzaamheden waren in het begin nog goed te zien en een berg zand belemmerde ons uitzicht in eerste instantie. We liepen door en volgden de strang en daar hebben we op verschillende plekken de vogels bekeken. De honderden grauwe ganzen waren alom aanwezig. Daar tussen hebben we ook een viertal koolganzen gezien en een groepje lepelaars. Toen we een zijpad namen zagen we vooral vogels en geen mensen. We hebben rustig kunnen kijken en genieten van de vogels, onder andere oeverlopers.

We hebben een rondje langs de strangen gelopen tot we rond 14.00 uur weer bij de auto kwamen. We hebben geen spectaculaire soorten gezien, maar wel een flink aantal vogels gespot. Het was een gezellige dag; met 25 graden een heerlijke dag om buiten te zijn!
Voor alle waarnemingen zie de lijst hieronder.

Lijst waarnemingen Millingerwaard