Voordat de Jeugdnatuurgroep op zaterdag 4 september weer van start zou gaan, was het idee van Michel om eerst maar eens poolshoogte te nemen van de situatie op de plek waar we de deelnemertjes naar toe willen brengen. Zijn er nog steeds plekken waar de kinderen hun schepnetjes te water kunnen laten om vervolgens de vangst te kunnen bewonderen en hoe ziet het ven eruit?


Welnu, tijdens onze schouw op 1 september bleek gelukkig nog alles in orde te zijn. Ongetwijfeld zullen de schepnetjes zaterdagmiddag dus volop kleine waterinsecten omhooghalen.

We zouden niet van de Natuurgroep Gestel zijn als we op de route naar het in ogenschouw nemen van het betreffende ven niet een paar leuke natuurvondsten deden zoals een (lege) ananasgal rondom een eikeldopje, een groepje zwavelkopjes en heksenboter en een prachtig witbloeiende droogbloemensoort.

En toen werd het zaterdag. Rond kwart voor twee kwamen de eerste gelaarsde kinderen met een of twee ouders aan, al of niet gewapend met een schepnetje. Toen we om twee uur onze zegeningen telden kwamen we op 17 kinderen, voorwaar een mooie zegening. Met deze kinderschare gingen we op weg, nadat Michel eerst nog vroeg of alle kinderen wisten wat we vanmiddag gingen doen. Een overbodige vraag, zo bleek, want alle kinderen wisten het.
Ook schepnetjes werden nog, waar nodig, uitgedeeld.

Onderweg hielden we halt bij het zog. beverbankje waar Annetje vijf papa’s vroeg om een aantal kinderen onder hun hoede te nemen. Ieder van deze vijf gevormde groepen mocht een waterdiertjesnaam kiezen. Welke groep dan uiteindelijk bij het ven de meest gevarieerde aantallen waterdiertjes in een waterbak heeft opgeschept, wint.
Annetje vertelde er de kinderen iets wetenswaardigs over waterdiertjes en ze stelde ook enkele vragen, die “professioneel” door minstens één van de kinderen wel beantwoord werden, zoals:

- Wat zou er gebeuren als er geen water (meer) zou zijn?
- Wie kan er een waterdiertje noemen?
- Welke dieren vliegen boven het water?
- Zouden mensen onder water kunnen blijven leven?
- Watertorren slaan lucht onder hun dekschilden op.
- Het kleine waterdiertje dat we bootsmannetje noemen, zwemt op z’n rug.
- Een schrijvertje heeft vier oogjes, waarvan er 2 omhoog en 2 omlaag kijken.
- Wat gebeurt er in de winter? Dan verstoppen enkele soorten zich onder het zand   om zo de winter door te komen. Sommige soorten hebben eerst eitjes gelegd en gaan dan vaak daarna dood.
- Is het belangrijk om water schoon te houden?

En dan is het tegen half drie, echt tijd om naar het ven te lopen.
Daar aangekomen werd er al snel opgeschept, letterlijk maar ook figuurlijk: “ik heb een grote gevangen! Kijk eens! Wat is dat?”
De waterbakken raken soms bijna overbevolkt door kroos dat in de schepnetjes bijvangst vormt. Soms werd een waterdiertje in zo’n bak door een andere soort als makkelijk gevangen prooi gezien. Tja, de natuur blijft ook in een waterbak kennelijk zichzelf.

En wat vingen de kinderen zoal in hun netjes? Dat varieerde behoorlijk, o.a.:
- Kleine watersalamanders (een héél speciaal diertje om te zien)
- Kikkervisjes
- Jonge kikkertjes
- Libellenlarven
- Geelgerande watertorren
- Staafwantsen

Het enthousiasme voor het vangen was zo groot, dat laarzen soms geen laarzendienst meer deden, want die liepen vaak letterlijk vol. Er waren geen kniesoortjes bij en dus werd gewoon doorgegaan met vangen.

Voor drinken tussentijds was gezorgd en een speculaasje ging er ook met graagte in. Hierbij een dankjewel voor de dames die daarvoor gezorgd hebben!

Dan tenslotte valt rond 15:50 uur de uitslag die Michel bekend maakte: alle vijf groepen hadden 40 punten behaald. Dat is heel hoog en nog niet eerder voorgekomen! Dat is dan ook meteen een prachtig afscheid van iedereen.

De volgende keer, zo liet Michel aan geïnteresseerden nog weten, gaan we naar paddenstoelen kijken en als ‘t kan die ook benoemen.

Terwijl de meeste van onze gasten en gastjes al weg waren, wilden we bijna nog gaan dreggen, want er bleef een damesvest achter. De rechtmatige eigenares meldde zich tot grote opluchting nog net op tijd.........

Hugo Landheer, 05-09-2021