In de vooraankondiging van deze maandelijkse kinderwandeling in de natuur van Sint-Michielsgestel stond het volgende te lezen:
Ruim jij elke dag je kamer op? Neem eens een voorbeeld aan de paddenstoelen! Elke dag helpen ze de natuur een handje doordat ze afgevallen bladeren en dood hout opruimen. Meer weten over deze uitslovers?

We gaan op landgoed Haanwijk, samen op zoek naar zoveel mogelijk soorten paddenstoelen. De vliegenzwam met zijn rood-witte stippen ken je vast wel. Maar ook wel eens van een schaapje, een russula of een inktzwam gehoord?
Welnu, om maar meteen te verklappen hoeveel soorten we tijdens de Haanwijk-wandeling met onze kinderschare deze middag vonden: 25, voorwaar geen slecht resultaat. Maar de overbekende “vliegenzwam met zijn rood-witte stippen” was jammer genoeg in geen velden of wegen te bekennen.

Maar laten we door enthousiasme niet op hol slaan en met dit verslag starten bij het begin van de bijeenkomst.

Als altijd werden alle kinderen, wij telden er vandaag achttien, en ouder(s) in de ontvangstruimte van Haanwijk van harte welkom geheten. Onze laatste gastjes arriveerden om vijf over twee (oei!).
Wat betreft de pecunia: er werd aangegeven dat er niet betaald hoefde te worden omdat door de Corona een aantal bijeenkomsten noodgedwongen niet konden doorgaan, terwijl daarvoor in de regel al wel betaald was.

Voordat echt gestart werd met het voorgenomen programma liet Michel enkele kinderen een opgezette en in een vitrine neergezette das zien, waarbij hij ze nog snel enkele bijzonderheden over dit dier vertelde.

De kinderen werden uitgenodigd om in een halve cirkel om Rien Pijnenburg op de grond te gaan zitten, waarna Rien, in kleermakershouding, een inleidend paddenstoelenverhaal hield, doorspekt met vragen aan de kinderen.

- Wat gaan we vandaag doen?
- Wat is een paddenstoel eigenlijk?
- Wat doet een paddenstoel in de natuur?
Het zijn opruimers, zonder paddenstoelen zouden afgevallen blaadjes en takken altijd blijven liggen.
Paddenstoelen hebben onder de grond schimmeldraden, die heel lang kunnen worden. Dan komt er plotseling ergens uit zo’n draad een paddenstoel boven de grond tevoorschijn.
En hoeveel soorten groeien er in ons land zo ongeveer?  Duizend? Fout!
Zo’n vijfduizend, jawel!
Verder gaf Rien de kinderen enkele grappige paddenstoelnamen aan die altijd weer tot de verbeelding spreken, zoals: kluifjeszwam, eekhoorntjesbrood, stinkzwam.

Na afloop van Riens informatie ging de groep op pad. Michel deelde eerst nog spiegeltjes uit (met handige uittrekbare stang!) waarmee de kinderen onder een paddenstoelenhoed zouden kunnen kijken en zo’n paddenstoel dus niet geplukt zou hoeven worden om hem toch volledig te kunnen bewonderen.

Al heel snel ontdekten de kinderen drie geschubde inktzwammen die vlak bij de ontvangstruimte stonden.
We zagen soorten met vaak grappige namen, zoals kaaszwam, dodemansvingers (houtknotszwam als tweede naam), heksenboter, elfenbankje. Uiteindelijk, als al aangegeven, 25 soorten paddenstoelen! Kijk maar eens op de bijgaande lijst die onderweg werd samengesteld.

Teruggekomen bij de ontvangstruimte kregen de kinderen als gebruikelijk limonade met een koekje en de ouders thee of koffie (dank je wel Cissy!) en troffen de kinderen op de lange tafels voor ieder twee in te kleuren afbeeldingen van een paddenstoel aan. Soms met behulp van een ouder werden deze plaatjes ingekleurd met gereedliggende kleurstiften.
Als trofee mochten de kunstwerkjes natuurlijk desgewenst mee naar huis genomen worden.

Rond vier uur werd afscheid van iedereen genomen met een “wel thuis en tot ziens!” We hopen alle kinderen en ouders de volgende maand weer gezond en wel terug te zien voor een nieuw natuurlijk avontuur.

Hugo Landheer, 02-10-2021