Elk jaar organiseert het Brabants Landschap (BL) deze bijeenkomst die bedoeld is voor coördinatoren, steeds op een andere locatie. Dit jaar waren we te gast bij de Natuur- en (weide)vogelvereniging Reusel- De Mierde op het Landgoed Wellenseind in het Ontmoetingscentrum Voor Anker aan de Dunsdijk 3a, Lage Mierde.

Er waren pakweg 100 vrijwilligers aanwezig, de meesten grijs, man en 65+. De Natuurgroep Gestel was natuurlijk ook aanwezig, deze keer met Angela Heetvelt, Alex de Lang en ondergetekende, Gijs Sterks.

Het programma bestond uit een officieel gedeelte, enkele presentaties, deels als keuze, en na de pauze een wandeling.

In het officiële gedeelte hoorden we van Joris Hoogenboom (directeur BL), Lex Peeters (Landgoedmanager Landgoed Wellenseind) en Annemieke van de Ven (burgemeester) en Maarten Maas (wethouder) van Gemeente Reusel - De Mierden nog eens  hoe belangrijk wij, vrijwilligers, zijn en wat de plaatselijke vereniging hieraan bijdraagt.

Vervolgens drie presentaties in kleinere groepen:

• Hoe maak, regel en plaats je zwaluwtillen voor huiszwaluwen?

Natuur- en (weide)vogelvereniging Reusel- De Mierde is al een paar jaar erg actief met zwaluwtillen. Piet Peijs vertelde hoe ‘hun’ zwaluwtillen er uit zien, wat er allemaal bij kwam kijken om tot dit ontwerp te komen. Huiszwaluwen komen vooral in agrarisch gebied voor, nestelen onder dakranden en zorgen juist daar voor overlast in de vorm van besmeurde vensters en wasgoed - daarom verjaagd. Oplossing is hier bv de zwaluwtil. Deze kan met Brabants Landschap subsidie worden gerealiseerd. In Lage Mierde is een productielijn waar besteld zou kunnen worden. Om  de zwaluwen te lokken, help je door een goede neststart te maken met ‘hoefijzertjes’ in combinatie met lokgeluiden (via ingebouwde speaker) en door telefoonpalen met draden in de nabijheid te plaatsen.

• Diversiteit van activiteiten in Reusel – De Mierde

Jos Laarakker- Natuur- en (weide)vogelvereniging Reusel- De Mierde vertelde over de verschillende werkgroepen zoals nestkasten, met name voor uilen, en wat zo al deden in het bos.

• Actualiteiten in landschapsbeheer / ARBO / jaar rondactiviteiten

Marjolein Jellema (BL) ging hier in op een aantal aspecten die vooral voor de coördinatoren van belang zijn en vooral ook wat BL hierin kan betekenen. Denk met name aan ARBO cursussen voor coördinatoren en bijvoorbeeld aan certificaten die nodig zijn voor werken met kettingzagen.

Daarna waren er presentaties waarvan je er een kon kiezen.

• Natuurfotografie

Alex ging naar deze presentatie, verzorgd door Natuur- en (weide)vogelvereniging Reusel - De Mierde

• Hoe betrek je meer jongeren bij je activiteiten?

Gijs hoorde wat Hanne DelBaere (Groene Trainee) hierover te zeggen had. Ze schetste de verschillen en wegen om bij mekaar te komen.
In het kort: De discrepanties van oud en ervaren, vaak opgegroeid op de boerderij, FaceBook, communiceren met telefoon en mail. Hier tegenover staat de jeugd die druk-druk-druk is, niet opgegroeid met werken in de natuur, TikTok, als ze ouder zijn dan 20 is dat Instagram (FB? Dat is voor oude mensen!) communiceert met WhatsApp, vinden de telefoon dikwijls maar lastig en mail checken ze niet iedere dag.
Ik heb een uitgebreide samenvatting van deze presentatie gemaakt om het bestuur van onze Natuurgroep te helpen met het denken hierover.

• Tips en ideeën voor financiering

Angela weet hier nu veel meer over nadat ze hoorde wat Karel Gevers - Natuur- en (weide)vogelvereniging Reusel - De Mierde en Ben Putman - IVN Waalre hierover veltelden.
Er was ook een presentatie over Hakhoutbeheer door Karel Voets (BL).

Natuurwandeling.
Na de pauze met lunch, aangeboden door BL, hadden we nog een Wandelexcursie over landgoed Wellenseind.

Als je in de buurt komt is het zeker de moeite waar om er eens te gaan kijken, zowel in het Ontmoetingscentrum Voor Anker als voor een wandeling in het erbij gelegen bos. Website https://www.vooranker.nl
Meer over zwaluwen vind je o.a. op filmpjes van Jochem Sloothaak (BL) die zich maakt voor de zwaluwen: https://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/fotogalerij/fotos-nieuwsberichten/fotos-erfvogelproject-in-oirschot/
Erfscan voor zwaluwen en andere vogels/vleemuizen zie je hier: https://oisterwijkinbeeld.nl/erfscan-in-natuurstreken/
Jochem is bekend van zijn NatuurStreken filmpjes. Filmpjes die overigens prima zouden doen in een educatieproject (bovenbouw): https://oisterwijkinbeeld.nl/natuurstreken-en-de-natuurlijke-akkers/ gaat over productieakkers en natuurlijke akkers, waarbij ook Haanwijk in beeld komt. En bomen planten voor de wilde bij in Liempde op https://oisterwijkinbeeld.nl/bijzondere-aflevering-van-natuurstreken/

Gijs Sterks, oktober 2021