Excursie van Vogelwerkgroep naar de Maashorst, 28 november 2021.

Een gure, waterkille zondagmorgen op excursie naar de Maashorst onder begeleiding van Ton Smits. Behalve Ton genoten Ineke, Jaap, Jolanda, Tonnie en Henri & Tonny van een fijne wandeling in dit fraaie afwisselende natuurgebied.
Zelfs de zon liet zich even zien! En we deden verschillende leuke waarnemingen, niet alleen vogels trouwens …

Lopend vanaf de parkeerplek werd al snel een appelvink gespot: goed hoorbaar en zichtbaar met zijn enorme snavel die zelfs kersenpitten kan kraken. Aan de overkant een mooi stel geelgorzen, die we gelukkig in de telescopen mooi in het vizier hadden. Ton vertelde dat de geelgors DE vogel van de Maashorst is. Verderop zagen we een steenuil in zijn kast zitten.
Zo hadden we voordat we echt in het natuurgebied waren al snel een lijstje waarnemingen. Al lopend door de diverse gebieden viel de enorme verscheidenheid aan landschapselementen op.
Zo kwamen we over een aardbreuk gewandeld (zie informatie op de foto’s hiernaast) met het boeiende ‘wijst’ fenomeen. In dat hoekje verderop kwam een beflijster over vliegen, een hele leuke waarneming.
We liepen verder over een zandverstuiving waar we verderop de kleinste vogels van Nederland in het oog kregen: de goudhaantjes. Amper 3 tot 4 gram wegen ze, onvoorstelbaar ook dat deze kleine beestjes zich wagen aan de vogeltrek!!
We kwamen aan bij het gebied waar taurossen en wisenten zijn ingeschaard. De wisent zagen we nog niet in het echt, maar we zagen wel diverse taurossen (binnen en buiten het omheinde gebied); wat een prachtige dieren zijn dat. En wat dragen ze veel bij aan de natuurwaarde op de Maashorst. Ton vertelde dat men internationaal met deze dieren werkt aan het terugfokken naar het oerrund.
Ook wees hij ons op de verschillende Italiaanse en Spaanse ‘bloedlijnen’ en de kenmerkende melksnoet en witte anaalstreep op de rug.
Echter de klapekster nog steeds niet gezien. Ton vertelde wel dat er steeds minder zijn hier en alleen nog worden gespot in het gebied waar de wisenten vertoeven. Helaas … vandaag niet.
Even later werden we werden getrakteerd op een kleine bonte specht die we een minuut of 10 heel goed konden bekijken in een dode eikenboom. Daar wordt je toch zo blij van….
Maar nog steeds geen klapekster!
Op de weg terug vloog een blauwe kiekendief goed zichtbaar over de graslanden … nog blijer!!
En toen meende Ton op afstand even een klapekster te zien, maar wel of niet een klapekster … 90% zeker is helaas niet genoeg. Ondertussen kwam de zon door en gaf een mooi uitzicht over het gebied, heerlijk was het even. Net op tijd gestopt voor de regen kwam en we met mooie waarnemingen naar huis gingen, het was een hele mooie morgen in een prachtig natuurgebied.
De lijst met waarnemingen die Ton gaandeweg bijhield, staat hieronder. Behalve de vogels was het stukje wijst een leuk intermezzo en - naast de taurossen – vonden we enkele mooie paddenstoelen. De lederster (aldus Obsidentify) is best bijzonder.
Dankjewel Ton!

Verslag: Ineke van Brunschot
Foto’s: Ineke, Jolanda en Jaap
Tabel waarnemingen: Ton
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Interessante bijvangsten ...

Waarnemingen Vogels:
Roodborst, Gaai, Ekster, Pimpelmees, Huismus, Spreeuw, Houtduif, Vink, Groene Specht, Holenduif, Steenuil, Koolmees, Boomkruiper, Appelvink, Geelgors, Zwarte Kraai, Merel, Kauw, Beflijster, Torenvalk, Grote Bonte Specht, Goudhaan, Kleine Bonte Specht, Zanglijster, Blauwe Kiekendief, Buizerd, Knobbelzwaan, Aalscholver.
Paddenstoelen: o.a. Lederster, Nevelzwam, Grote bostrechterzwam, Roodgerande houtzwam, Gele korstzwam, Plooivlieswaaiertje
Overig: Tauros, Exmoorpony