Elk jaar beginnen de leden van de plantenwerkgroep hun activiteiten met een bezoek aan de Achterste Hermalen. Op 1 april zouden we daar in de vroege avonduren gaan kijken naar de slanke sleutelbloemen, bosanemonen en speen-kruid, die daar dan in overvloed aanwezig zijn.

Dit eerste uitstapje is niet doorgegaan vanwege de corona maatregelen. Op die bewuste woensdag van 1 april is het wel heerlijk zonnig weer met een aangename temperatuur. Nel en ik van de plantenwerkgroep zijn in de middag gaan kijken wat we zouden aantreffen. Het speenkruid en de bosanemonen zijn nog ruim aanwezig, maar de slanke sleutelbloemen overheersen. En daarnaast zien we nu ook veel pinksterbloemen. Tijdens onze wandeling langs de loop zien we de citroenvlinder, de dagpauwoog en ook het oranjetipje. Op de afbeelding (bovenaan) zie je er twee op en bij de pinksterbloemen. Nog iets anders: deze foto (hieronder) wil ik ook laten zien. Klein Hoefblad op Het Hof in Gemonde. Begin maart gefotografeerd.

Thea Tilburgs


 

Gerard te Dorsthorst bespreekt elke maand de ‘Plant van de Maand’.
Duizendblad, plant van de maand november.
Aan het gegeven dat we tot laat in het jaar -zelfs over de jaarwisseling heen- bloeiende wilde planten zien, zijn we inmiddels wel gewend. Vergelijk je de ’Geïllustreerde Flora van Nederland’(1960) met ’Heukels Flora van Nederland’(2020), dan laat die eerste het Duizendblad bloeien van ’juni tot oktober’ en de tweede van ’juni tot november’.
Met het Duizendblad hebben we een plant van de maand die we bloeiend in de elfde maand van dit jaar wel zeker kunnen treffen.

Lees verder: Plant van de maand november: Duizendblad