De vogelwerkgroep van Natuurgroep Gestel is een enthousiaste groep vogelaars die interesse heeft in de natuur met vooral een passie voor vogels. Inmiddels telt de groep ongeveer 20 leden die er regelmatig op uit trekken om vogels te kijken. De groep wordt begeleid door een ervaren gids. Door deze excursies wordt de vogelkennis van de werkgroepleden vergroot. Zo wordt er aandacht besteed aan het leren herkennen van de vogels met behulp van vogelgids, maar ook aan de vogelzang wordt aandacht besteed.

De bestemmingen zijn vaak op fietsafstand in de omgeving van Haanwijk, het Bossche Broek, en de Vughtse Gement. Ook verdere bestemmingen worden zo nu en dan bezocht, zoals de Kampina bij Oisterwijk, de Biesbosch en Zeeland. Meerdaagse tochten behoren in de toekomst tot de mogelijkheden, zodat ook verder gelegen vogelparadijzen zoals Lauwersmeer of de waddeneilanden bezocht kunnen worden.
Jaarlijks wordt door de Natuurgroep Gestel in het voorjaar een Vroege Vogelwandeling georganiseerd die voor iedereen toegangkelijk is.
Naast het kijken naar vogels houden we ons bezig met het beschermen van vogels, door bijvoorbeeld nestkastprojecten en vogelinventarisaties. In de gemeente Gestel werden in 2019 de huismussen geteld en was er een broedvogeltelling rond Haanwijk. Het inventariseren van vogelsoorten in natuurgebieden is van grote waarde voor organisaties als Sovon en de Vogelbescherming.

Iedereen die belangstelling heeft voor vogels kan meedoen en lid worden van de Vogelwerkgroep. Door mee te gaan met ervaren leden kan de beginnende vogelaar in korte tijd veel kennis opdoen, meer vogels herkennen en nog meer plezier beleven aan het observeren van vogels.

Is de vogelwerkgroep iets voor u of wilt u meer weten, neem dan contact met ons op. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.