De Vogelwerkgroep gaat dit jaar regelmatig een vogel in de kijker zetten. We hopen dat de lezers van de Groentjes en/of de website dat interessant vinden (laat maar eens horen …).

Een flinke vogel die we in onze gemeente regelmatig waarnemen … maar het ons dan vaak niet gemakkelijk maakt. We horen hem bv in de Wamberg of op Haanwijk bijna altijd, maar om ‘m te zien te krijgen …

Groene spechten zijn standvogels van open loofbossen, parken en oude houtsingels. Broedt meestal in een zelfgehakt hol in een oude loofboom (het nest wordt niet bekleed met mos o.d.).

De groene specht valt vooral op door zijn lachende roep (luister hier) en hoor je zelden roffelen. Vrouw en man zijn beide vrolijk groen en rood gekleurd met een zwart ‘masker’ (kijk maar eens goed naar de kop, prachtig toch!), het mannetje heeft ook nog een rode vlek onder zijn oog.

De groene specht eet vooral mieren. Uit keutelonderzoek blijkt dat rode bosmieren veruit favoriet zijn. Dat hangt dan weer wel van het seizoen af: in de zomer laten ze die liever links liggen om geen last te krijgen van mierenzuur … Dit blijkt uit keutelonderzoek op diverse plaatsen in Nederland1. Je kunt de groene specht daarom regelmatig op de grond zien foerageren. Hij beschikt over een superhandige - zo’n ca 10 cm lange tong. Daarmee kan hij net als een miereneter, mieren en hun larven en cocons uit hun nesten oplepelen.

Groene specht (foto Adri van der Heijden)

Door de zachte winters van de laatste jaren, gaat het goed met de groene specht (je moet tenslotte wel voldoende mieren kunnen vinden), SOVON
meldt ca 10.000 broedparen.

Mocht je in een omgeving wonen waar de groene specht zich ophoudt: ga in je tuin niet opzettelijk mierennesten verdelgen met chemische middelen. Mieren vormen het stapelvoedsel van groene spechten.
Zonder mieren, geen groene spechten!

Vergisvogel …
Gezien de opvallende kleur en grootte, is verwarren met andere vogels of spechten haast niet mogelijk. In onze omgeving zijn 5 van de 6 spechten die in Nederland voorkomen, regelmatig (soms met een beetje geluk) te vinden. Naast de groene zijn dat de grote bonte, middelste bonte, kleine bonte en zwarte specht. Het zijn ‘standvogels’: je kunt ze het hele jaar door aantreffen.
En zowaar: op onze 2e cursusdag op zaterdag 25 februari jl. hebben we ze allemaal waargenomen. Gehoord én gezien, behalve … juist ja: de groene specht hebben we ook dit keer alleen gehoord. De enige specht die hier in de regio nog niet is waargenomen is de draaihals; dit is een zomergast en
ook elders in Nederland een zeldzame verschijning.

Vogelwerkgroep Natuurgroep Gestel, Jaap Sonnevijlle
Bronnen: Vogelbescherming en Natuurpunt
Geluidsopname: www.xeno-canto.org / opname XC 90107, Herman van der Meer
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.