vogelobservatorium tij

Excursie van de vogelwerkgroep naar Zeeland, 11 december 2021

Verdeeld over enkele auto’s zijn we bij ’t ochtendkrieken naar Zeeland gereden. Wat volgde op deze frisse maar zonnige dag was een succesvolle excursie met een mooie lijst aan waarnemingen: bijna direct begroet door een paartje (?) bruine kiekendieven bij Tij (wat een fraai bouwwerk is dat) en uitgezwaaid door een grote groep zeehonden in de Oosterschelde. Een lange dag, maar zeer de moeite waard!

Deelnemers: Ton, Jaap, Marij, Stefan, Paulien, Theo, Tonny en Henri

Bij zonsopgang om 8:00 uur zijn we gestart op het Mercuriusplein in Berlicum. Met het oog op corona verdelen we ons (incl mondkapjes) over enkele auto’s en tegen half 10 arriveren we in Stellendam op onze eerste halteplaats. In het verslag noemen we enkele vogels die we gezien hebben; de door Ton bijgehouden volledige lijst met waarnemingen is als bijlage bij dit verslag gevoegd.

Bezoek 1: Vogel-observatorium Tij (Haringvliet) en de binnenjachthaven Marina in Stellendam.
Wat een fraaie ‘kijkhut’ is dit: het ontwerp is gebaseerd op het ei van de grote stern. De telescoop is daar (tijdelijk?) weggehaald. Gelukkig hebben we er zelf 2 mee (van Ton en van de Natuurgroep). In de oeverstrook langs het Haringvliet genieten we o.a. van de grote en middelste zaagbek. Geduld loont, blijkt maar weer …  
Terug wandelend naar de parkeerplaats laten o.a. een sijsje en een grote bonte specht zich even zien en horen we de merkwaardige roep van de waterral.

grote bonte specht, groenling, en winterkoning
sneeuwgors

Bezoek 2: Buitenhaven Stellendam en Noordzeekust (Kwade Hoek Oost)
In de buitenhaven zien we een flink aantal futen en enkele buizerds (een keer niet op een paaltje, maar gewoon in het gras). Na een tijdje verplaatsen we ons naar de andere kant van de havendam: met een reep schor, zandbanken en geulen een ideaal gebiedje voor kustvogels. En dat blijkt … het wemelt er van. Toppers waren hier de enorme groep goudplevieren (als een gouden streep aan de horizon) en diverse strandvogels. Een sneeuwgors liet zich helaas alleen aan Ton zien (of wij waren niet snel genoeg …).

Bezoek 3: Low speed auto rij & kijk + stop toertocht langs de Brouwersdam.
Dankbare plek om vogels te spotten incl demo mossels kraken door diverse meeuwen (en die slimme steenloper die daar als de kippen bij is). Tijdens de lunch in Beach paviljoen Natural-High, heeft Jaap Ton bedankt voor het zeer gewaardeerde coördinatorschap van de Vogelwerkgroep van Natuurgroep Gestel en namens iedereen een nuttig cadeau overhandigd voor zijn inhoudelijke bijdrage en inzet hiervoor.  Aan het eind van dit traject langs de Brouwersdam stoppen we bij de ‘zeehonden-spotplaats’ (spuisluis): de grijze en gewone zeehond laten zich er zien, maar ook zeekoeten en één paarse strandloper.

paarse strandloper, wulp, steenloper en mosselwerpen...

Bezoek 4: Plompe Toren Burg-Haamstede / Koudekerksche Inlaag en Oosterschelde.
Toren beklommen. Schitterend uitzicht over de Oosterschelde, de inlaag en de polders van Schouwen en de Zeelandbrug. Op weg naar de parkeerplaats op de dijk toont een kleine zilverreiger zijn gele poten. In de Oosterschelde zien we een groep van meer dan 20 zeehonden op een zandbank. De zeldzame velduil die eerder in de inlaag gesignaleerd is, hebben we niet gespot. Ton was ook blij met de waarneming van enkele toendrarietganzen tussen de grote groepen ganzen.
Bij zonsondergang einde van onze indrukwekkend mooie natuur-toer, om 17:00 uur start terugrit.

Henri en Tonny zijn voor de eerste keer meegegaan met deze Zeeland-excursie (en deze keer wel inclusief 2 maal met verrekijker). Wij hebben vele mooie nieuwe vogelspotindrukken opgedaan.
Het was een plezierige ervaring om met gids Ton en de andere spotters in Zeeland deze mooie zonnige dag door te brengen. Iedereen bedankt voor een fijne en boeiende Gestel Natuurgroep dag!

Verslag: Henri/Tonny en Jaap
Foto’s: Ton, Paulien, Jaap
Lijst waarnemingen: Ton