De Vogelwerkgroep van Natuurgroep Gestel is een enthousiaste groep (aspirant-)vogelaars die interesse heeft in de natuur met vooral een passie voor vogels. Inmiddels telt de groep ruim 20 leden waarvan een deel er regelmatig op uit trekt om vogels te kijken.
De groep gaat regelmatig op pad, soms begeleid door een ervaren vogelaar als gids. Door deze excursies wordt de vogelkennis van de werkgroepleden vergroot. Zo besteden we aandacht aan het leren herkennen van de vogels met behulp van een vogelgids, maar ook aan de vogelzang. En natuurlijk genieten we van onze gevederde vrienden!
De bestemmingen zijn vaak op fietsafstand in onze gemeente of nabije omgeving (o.a. Haanwijk, Bossche Broek, Wamberg en Vughtse Gement). Enkele keren per jaar gaan we wat verder weg. Zo hebben we de afgelopen jaren interessante uitstapjes gemaakt naar de Zeeuwse kust, de Zouweboezem, de Biesbosch en de Maashorst. Meerdaagse tochten staan voor de toekomst op het verlanglijstje, zodat we ook verder gelegen vogelparadijzen zoals Lauwersmeer of de waddeneilanden kunnen bezoeken.

De Vogelwerkgroep gaat dit jaar regelmatig een vogel in de kijker zetten. We hopen dat de lezers van de Groentjes en/of de website dat interessant vinden (laat maar eens horen …).

Een flinke vogel die we in onze gemeente regelmatig waarnemen … maar het ons dan vaak niet gemakkelijk maakt. We horen hem bv in de Wamberg of op Haanwijk bijna altijd, maar om ‘m te zien te krijgen …

Boomklever

De Vogelwerkgroep gaat dit jaar proberen om regelmatig een vogel te belichten. We hopen dat de lezers van de Groentjes en/of de website dat interessant vinden. Het is nog een beetje zoeken naar de manier waarop we dat doen, maar dat ziet u vanzelf.
We beginnen met de boomklever, simpelweg omdat het één van de eerste vogeltjes was die we begin januari (luidruchtig: beginnende balts) op Haanwijk tegen kwamen. Maar ook omdat we deze vogel bijna altijd tegen komen (vorig jaar 10 keer tijdens 17 excursies).