De Nationale Natuurwerkdag is traditioneel het eerste weekend van november. Het is niet alleen de start van het vrijwilligers seizoen. In publicaties - ook van ons - wordt dit gebracht als een prachtige gelegenheid voor mensen om eens kennis te maken met vrijwilligerswerk in de natuur, ook voor mensen die doordeweeks geen tijd hebben.


Ik geloof daar niet in, gebaseerd op mijn ervaringen. Onze vrijwilligers komen via andere wegen en we hebben geen gebrek aan vrijwilligers (hoewel: nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom). Helaas had ik weer gelijk, ondanks dat we niet op vrijdag werkten maar op zaterdag. Nieuwe vrijwilliger: nul. Mensen die doordeweeks niet kunnen: nul. We waren ‘gewoon’ met ‘eigen mensen’.

We hebben langs de Laan Haanwijk vensters gemaakt hebben, stukken van de houtwal weggehaald zodat je zicht hebt op het landschap erachter. Een prachtlocatie, veel belangstelling want veel passanten en een locatie waar ook de vrijwilligers nog vaak genoeg langskomen om straks te genieten van het resultaat (en zich trots te voelen).
We hebben er vier keer gewerkt: op de Natuurwerkdag, de vrijdag ervoor en de twee vrijdagen erna. Een flinke klus. Gelukkig waren er steeds veel vrijwilligers, elke keer 10-15. Ik vind het mooi geworden; ook als ik de reacties hoor kunnen we tevreden zijn.

Op de Natuurwerkdag kwam Hennie Appel namens het bestuur om ons te trakteren op appelflappen in plaats van de gebruikelijke speculaasjes, dit ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan.

Als je een keer of vaker wilt meedoen met ons meld je dan aan via de site van de Natuurgroep, of bij mij of een andere vrijwilliger. We hebben dit seizoen werk zat. Snoei en knot werk waarbij gezaagd moet worden maar ook opgeruimd. Plan Boom komt in januari, er zijn veel aanmeldingen, toewijzing volgt nog. Af en toe helpen we bij Kentalis. Altijd iets wat je kunt doen.

Gijs Sterks, november 2022